Laserscanning

(3DLS) is een techniek die steeds vaker wordt toegepast in veel verschillende vakgebieden. Met deze techniek is het mogelijk om bestaande situaties tot in detail vast te leggen. Een scanner is een meetinstrument, de meting geschied aan de hand van een laserstraal. De omgeving wordt omgezet in pixels, deze pixels zijn punten die teruggekaatst worden. Dit levert een puntenwolk op van tientallen miljoenen punten, welke elk een x, y, z en reflectiewaarde hebben. De meetgegevens van de laser worden verzameld aan de hand van de afstand van het gemeten punt tot de laser. Laserlicht verlaat de zender en weerkaatst op een object waar het verstrooid wordt. Het licht dat terugkaatst wordt, wordt door optische instrumenten opgevangen. Met Faro als huisleverancier zijn we inmiddels bij de 4e generatie scanners aangeland met een unieke combinatie van snelheid, nauwkeurigheid en resolutie. De compacte en lichtgewicht scanners zijn als handbagage in het vliegtuig mee te nemen en stellen ons daardoor in staat om tegen lage kosten wereldwijd onze 3DLS diensten te verlenen.

Faro 3D scanner overal inzetbaar

Dankzij de compacte afmetingen en lichtgewicht, is de faro 3D scanner ideaal om mee te nemen in het vliegtuig. Zodoende zijn onze diensten overal ter wereld inzetbaar. Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan een afspraak met onze 3DLS experts.

3d scanner focus v8 laserscanning bij 3dls

Nauwkeurigheid 3D laserscanning

De nauwkeurigheid hangt af van de gebruikte techniek. De range die we kunnen bieden loopt uiteen van ±0,01 mm voor object scanning, ±2mm voor scanning van gebouwen en procesinstallaties tot enkele cm’s voor drone mapping (tijdens het koppelen van opnames kan de onnauwkeurigheid wat oplopen tot een minimum). Uit onze jarenlange ervaring is gebleken dat afwijkingen over het gehele scanmodel beperkt blijven en prima voldoen aan de vereisten voor de toepassingen van onze klanten. Standaard maken wij een nauwkeurigheidsregistratie rapport van het scanmodel. Factoren die de nauwkeurigheid beïnvloeden zijn:

  • Oppervlaktereflectiviteit
  • Textuur van het materiaal
  • Trillingen
  • (Zon)licht
  • Temperatuur
  • Stof

3D Scanmodel

Alle gemaakte scans worden tot één of meerdere modellen gekoppeld, gebruikmakend van referentiepunten of andere koppeltechnieken. Bij het model krijgt u gratis viewer software waarmee u scans kunt bekijken, meten en exports kunt maken. Daarnaast verzorgen wij trainingen om de viewersoftware optimaal te leren gebruiken en zo het maximale uit uw scandata te halen. Met het scanmodel bezit je de goedkoopste vorm van de zeer waardevolle informatie. De scans zijn echter net als ruwe olie, je moet wel kunnen raffineren om de waardevolle informatie eruit te destilleren. Uiteraard beheersen wij dit proces na zo veel jaren ervaring als geen ander en hebben we alle potentiële valkuilen wel een keer gezien.

Meer weten over laserscanning? Maak een afspraak!