Dion Architectuur en Bouw

3D-laserscanning van Architectuur en Bouw

3D-laserscanning van Architectuur

Ergo-Design ondersteunt het digitaliseren van Fabrieken, installaties in de Procesindustrie en Architectuur & Bouw met behulp van 3D-laserscanning.

Een voorbeeld uit deze sterk groeiende activiteit is het vooroorlogse gebouw aan de Bloemsingel in Groningen. De handgemaakte geveltekeningen van het gebouw zijn verouderd en incompleet. Het UMCG wil als gebouweigenaar de tekeningen actualiseren en digitaliseren ten behoeve van gebouwbeheer en -aanpassingen.

 kasteel 2D   kasteel 3D

De firma Dion heeft als extern facilitair dienstverlener van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) de opdracht gekregen om de gevelaanzichten te digitaliseren. Ergo-Design is gevraagd om hiervoor de actuele situatie in te meten. Met behulp van onze 3D laser scanner zijn alle 8 gevels van het omvangrijke gebouw in 1 dag nauwkeurig vastgelegd. Vervolgens zijn de scans gekoppeld tot een totale 3D puntenwolk en welke per gevel is omgezet in een accuraat digitaal aanzicht. Alle informatie is nu weer ‘up to date’ en vormt een prima basis voor vervolgontwikkelingen. ‘Dion is zeer tevreden over het projectverloop en het resultaat. Overwogen wordt de techniek ook bij andere projecten in te gaan zetten’, aldus Ronald Muis, tekeningbeheerder bij Dion.